Apua, menkat?

Menkat, moonsit, hillopäivät, japaninlippupäivät, rättiviikko, "se aika kuukaudesta"... Eli siis kuukautiset. Mikä nyt onkaan lempi nimityksesi tuolle kaikkien naisten kuukausittaiselle vaivalle. Keksitkö vielä muita nimiä?

Alustavasti nuoremmille lukijoille: Kuukautiset=alapäästä vuotaa verta noin viikon ajan kerran kuukaudessa. Kattava tietopaketti kuukautisiin tästä.

Milloin kuukautiset alkaa?

Kuukautiset alkaa tytöillä yleensä 10-15-vuotiaana. Kaikki tuolta väliltä on aivan yhtä normaalia. Jos menkkoja ei kuulu vielä 16-vuotiaana, niin on syytä käydä kysäisemässä neuvoa lääkäriltä. Kuukautisten alkamisen ajankohta johtuu sadoista geeneistä, joita tulee sekä isän että äidin puolelta. Eli älä oleta menkkojesi alkavan saman ikäisenä kuin äitisi tai siskosi, koska teillä kaikilla on hiukan eri geenit. Toki on aivan yhtä mahdollista, että kaikilla kuudella siskoksella menkat alkaa päiväntarkkaan saman ikäisenä, mutta hieman epätodennäköistä.

Miksi kuukautiset alkaa?

Kuukautisten alkaminen on merkki sukukypsyydestä. Eli jos menkkasi ovat alkaneet, olet kykenevä saamaan vauvoja. Onnittelut! Menkat ovat siis merkki siitä, että kehosi toimii kuten pitää. Älä kuitenkaan lähde testaamaan sukukypsyyttäsi vielä moneen vuoteen, sillä vaikka keho olisikin valmis raskauteen ja äitiyteen, ei mielesi ole sitä vielä moneen moneen vuoteen. Joten seksiä harrastaessa, muista pitää huolta ehkäisystä!

Mitä tehdä, kun kuukautiset alkaa?

1. Älä panikoi, onko kyseessä menkat? Jos et ole varma, onko kyseessä menkat, suosittelen kysymään apua esimerkiksi äidiltäsi tai terveydenhoitajalta. Jos kyseessä on sinulle arka aihe, etkä millään kehtaa, niin katso vastaako tämä muistilista tilannettasi:
  • Vuoto on punaista tai rusehtavaa. Rusehtava vuoto on alussa yleistä. 
  • Vuoto tulee emättimestä, eli pimpsasta, pimpistä, pimperosta jne. Jos vuoto tulee peräreijästä tai virtsa-aukosta, käänny terveydenhoitajan puoleen.
  • Olet täyttänyt 8 vuotta. Jos olet alle kahdeksan vuotias, vuoto kertoo jostain muusta, tai sitten sinulla on ennenaikainen puberteetti eli murrosikä, johon kannattaa hakea lääkärin apua. Tässä tapauksessa suosittelen puhumaan äidillesi.

2. Etsi itsellesi suoja. Tiedätkö, mistä löydät kuukautissuojat talostasi? Jos et, niin suosittelen katsomaan vessan kaappeihin, tai kysymään äidiltäsi/siskoltasi.


Jos et löydä itsellesi suojaa, turvaudu vessapaperiin. Vessapaperi ei ole pidemmän päälle hygieeninen vaihtoehto, mutta jos käytät sitä satunnaisesti hätätilanteissa, ei siitä ole mitään haittaa. Katso tästä ohje, miten teet vessapaperista itsellesi hätäsuojan.



Jos olet koulussa, niin nou hätä. Vuodon määrästä riippuen joko tee vessapaperista hätäsuoja tai ole ilman, ja mene terveydenhoitajalle. Terveydenhoitajalla on aina varasuojia. Jos jostain kumman syystä näin ei ole, tai terkkari ei ole paikalla, arvioi pärjäätkö hätäsuojalla päivän loppuun. Jos koet ajatuksen epävarmana, pyydä lupaa lähteä kotiin. Opettaja kyllä ymmärtää asian, tai jos ei ymmärrä, niin keksisin hänestä vaikka kuinka monta eri haukkumanimeä. Aihe voi ymmärrettävästi olla sinulle vielä arka, joten voit ihan minun luvallani valittaa opelle kipeää vatsaa tai kuumeista oloa ja päästä sen varjolla kotiin.

Kysy kavereilta. Jos tiedät, että jollain kaverillasi on jo menkat alkaneet, kysy häneltä suojia. Luulen että hän lainaa mielellään. Muista jälkeenpäin antaa hänelle korvaava suoja. Jos olet jo yläkoulussa, voit olettaa että suurella osalla tytöistä on luultavasti alkanut menkat, joten älä pelkää kysyä joltain suojaa lainaan.

Jos olet kylässä, niin tutki kaapit. En usko että isäntäperheen elanto on yhdestä kuukautissuojasta kiinni. Jos löydät vessan kaapista suojan, niin ota rohkeasti vaan yksi käyttöösi, jos olet hätätilanteessa. Ihanteellista olisi tietysti, että selittäisit reilusti talon naishenkilölle tilanteen ja lupaisit tuoda myöhemmin uuden suojan ottamasi tilalle. Jos aihe tuntuu vielä kovin aralle, niin tässä poikkeustapauksessa on mielestäni okei jättää asia sikseen.

P.S. Minä henkilökohtaisesti suosittelen ensimmäiseksi suojaksi terveyssiteitä, koska ne ovat helppokäyttöisimpiä. Muita yleisiä kuukautissuojia ovat tamponit ja kuukupit sekä kestositeet. Lisää suojista Väestöliiton sivuilta. Muista, että sinä itse päätät, mitä suojaa käytät, eikä kellään ole mitään sanomista siihen.

Kuvahaun tulos haulle terveysside


3. Äidille kertominen. Jos kanssasi saman katon alla asuu äitisi, äitipuolesi, sijaisäitisi, tätisi, mummosi, veljenpojankissankaimankumminvaarin äiti, tai joku muu luotettava naishenkilö, olet todella onnekas. Kaikki nämä vaihtoehdot ovat merkittävä apu tähän naiseuden merkkipaaluun, kuukautisiin. Suosittelen kertomaan menkoista taloutesi naishenkilölle, jos yhtään tuntuu siltä tai jos olet kovin nuori. Toki isät, isäpuolet, enot, vaarit ja muut mieshenkilöt ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta heillä ei ole tarvittavaa alan ammattitaitoa kuten naisilla. No, annetaan se heille anteeksi.


Muista, että sinun ei ole mikään pakko kertoa kenellekään kuukautisistasi. Voit aivan yhtä hyvin pitää asian täysin omana tietonasi, jos koet että et tarvitse kenenkään apua asiaan. Se on aivan okei, eikä sinulla ole mitään velvollisuutta kertoa asiasta kenellekään.


Jos et kuitenkaan selviä asiasta yksin, mutta koet asian nolona, niin ei hätää. Muistan tämän kyseisen tapahtuman kuin eilisen päivän. Olin 12-vuotias pikku tyttönen, kun minun kuukautiseni alkoivat. Olin ehkä maailman häveliäin ihminen, enkä viitsinyt enää kymmenvuotiaana olla alusvaatteisillani edes oman äitini seurassa. Ajattelin kuitenkin, että en kyllä selviä tästä yksin, keräsin kaiken rohkeuteni, hengitin syvään, yritin irtautua kehostani, ja menin sanomaan äidille: "Äiti, ku mä olin äsken vessassa ja sit mä huomasin et mul oli alkanu kuukautiset." No, äiti näytti missä on siteitä ja viiden minuutin päästä jo nauroin itselleni, että mikä siinä muka oli niin kamalan vaikeaa. Vastaus: Ei mikään. Äiti/kuka tahansa muu naishenkilö kyllä ymmärtää. Älä huoli.



4. Tarvitset suojia jatkossakin. Mieti, miten ajattelit hankkia suojia tästä eteenpäin. Vanhemmillasi/huoltajallasi on velvollisuus elättää sinut, ja tähän velvollisuuteen kuuluu tietysti myös asianmukaisten kuukautissuojien kustantaminen.


Pyydä äitiä ostamaan. Äitisi ostaa sinulle varmasti mielellään kuukautissuojia. Ihanteellista olisi, jos voisitte yhdessä mennä ihastelemaan valikoimaa kauppaan. Jos se tuntuu liian nololta, niin ole huoleti. Äiti-ihmiset ovat tämän alan ammattilaisia.

Saatko viikkorahaa? Jos saat viikko/kuukausirahaa, niin mieti riittävätkö rahat kuukautissuojiin? 5€ kuussa riittää mainiosti kuukautissuojiin, jos käytät kertakäyttösuojia. Kestosuojien, eli lähinnä kuukuppi ja kestositeet, hinta on yhdellä kertaa tuntuvampi, mutta ne maksavat itsensä takaisin pitkän käyttöiän ansiosta.

Suojien ostaminen itse. Jos menkkasi ovat juuri alkaneet tai olet kovin nuori, on ymmärrettävää nolostella hygieniatarvikkeiden ostoa. Muista kuitenkin, että siinä ei ole mitään hävettävää. Kaikille terveille naisille tulee jossain vaiheessa menkat.

Minä olin todella epävarma ja häveliäs nuori, kuten aikaisemmin mainitsin. Ensimmäiset kaksi vuotta pärjäsin siteillä, kunnes halusin kokeilla tamponeja. En kuitenkaan mitenkään kehdannut pyytää äitiä ostamaan tamponeja, vaikka muuten keskustelimme kaikesta homoseksuaalisuuden, aborttien ja herra Donald Trumpin väliltä. Luin varmaan 158 suomi24 -keskustelua aiheesta "uskallanko ostaa itse tamponeja", kunnes vihdoin uskalsin itse mennä ostamaan S-marketista tamponeja. Tein näin: Menin kauppaan. Menin karkkiosastolle. Nappasin suklaalevyn mukaan. Hiivin kuin salainen agentti tamponihyllyn viereen. Sujautin tamponipakkauksen suklaalevyn taakse ja kiidin kassalle. Maksoin ostokseni. Huomasin, että kassaneitiä ei kiinnostanut pätkääkään se pahamaineinen tamponipakkaus. Pakkasin ostokseni reppuun. Huomasin, että tamponit eivät kiinnostaneet ketään muutakaan ohikulkijaa. Kävelin kotiin. Ihmettelin, että mitä ihmeellistä tuossa nyt oli. Vastaus: Ei mitään. Ketään ei kiinnostanut. Edes rinnakkaisluokan pahin kovis ei hätkähtänytkään vilkaistuaan tamponipakettia liukuhihnalla.


Menkkojen alkaminen, tai alkamattomuus, voi tuntua elämääkin suuremmalta asialta. Etenkin, jos olet kovin nuori. Jokainen naiseksi kasvava nuori kuitenkin kokee tämän tapahtuman ennemmin tai myöhemmin. Eikä se ole sen suurempi asia kuin vaikka kengännumeron kasvaminen.



~Tukijoukkosi



kuva: Wikipedia

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekojen rintsikoiden osto

Menkkavinkit