Paineet kehityksestä tytöillä

Usein esiteini-iässä, kun osa tytöistä alkaa kehittyä fyysisesti ja henkisesti, voi syntyä erilaisia paineita. Paineita omasta kehityksestä ja muiden mielipiteistä. Tyttöporukoissa paineet voivat olla päinvastaisia eri porukoissa.

Jos kiusaamista tai syrjintää ei ole porukassasi kehityksen perusteella, ryhmäsi suhtautuu kehitykseen "neutraalisti". Tämä olisi ihanteellinen tilanne. Jos porukassa esiintyy kiusaamista, niin se voi olla kahdenlaista. Kehitystä "vastustavaa" tai "edistävää". Nämä kummatkin epäviralliset ryhmät voivat luoda yhtä paljon paineita kasvamisesta, mutta päinvastaisessa merkityksessä.



Kehitystä "vastustavat" porukat

Tyttöporukkasi on kehitystä vastustava, jos porukan kehittyneimpiä jäseniä kiusataan fyysisten muutosten takia. Esimerkiksi jos ujolla Maijukalla on jo kehittyneet rinnat, niin kovaääninen Liisa saattaa kiusata häntä, jos Liisa itse ei ole vielä kehittynyt ja hän on epävarma kehostaan.

Jos olet kuin Maijukka, ja sinua kiusataan murrosiän alkamisen takia, niin muista: Kaikille tulee murrosikä ennemmin tai myöhemmin! Sen alkamisajankohdassa ei ole mitään hävettävää. Odota vaan kun parin vuoden päästä Liisa jo ylpeilee suurilla rinnoillaan. Tällä hetkellä Liisa on vain epävarma omasta kehostaan. Häntä saattaa jännittää oman kehon muuttuminen, ja hän purkaa omat tunteensa sinuun. Muista kuitenkin aina kertoa aikuiselle kiusaamisesta, koska se on aina väärin, eikä ole koskaan kiusatun vika.


Jokainen on yhtä arvokas


Kehitystä "edistävät" porukat

Kuulut kehitystä edistävään porukkaan, jos ryhmän epäkehittyneimpiä kiusataan kehityksensä vuoksi. Tässä ryhmässä kiusaamista voi tapahtua myös niitä kohtaan, jotka eivät ole vielä henkisesti yhtä kehittyneitä kuin porukan vahvimmat persoonat.

Tässä esimerkit kahdesta erilaisesta kehitystä edistävästä porukasta:

1. Fyysinen kehitys
Annan murrosikä ei ole vielä alkanut. Hän on aika hiljainen ja ujo. Samassa tyttöporukassa oleva Riina sen sijaan on jo alkanut kehittyä, ja hänen luonteenpiirteisiinsä kuuluu itsensä esiin tuominen. Riina on kuitenkin salaa epävarma omasta kehostaan, ja kasvavat 70B -kupin rinnat tuntuvat vielä vähän vierailta. Hän purkaa epävarmuutensa Annaan, ja kiusaa häntä hänen olemattomista muodoistaan.

2. Henkinen kehitys
Pirjo ja Anu eivät ole edes alkaneet miettiä edessä häämöttävää teini-ikää. He leikkivät samoilla leluilla kuin aiemminkin, ja heillä on keskenään kivaa. Samalla luokalla Kaisaa ja Veeraa on kuitenkin jo alkanut kiinnostaa teinien elämä. He tykkäävät meikata ja käyttävät rintsikoita. Tosin eihän sinne 65A -kuppiin mitään täytettä vielä ole, mutta silti ne rintaliivit pitäisi olla. Teinielämä tuntuu Kaisasta ja Veerasta vielä vähän jännittävältä ja vieraalta, joten epävarmuutta koitetaan hätistellä haukkumalla Pirjoa ja Anua heidän Hello Kitty -paidoistaan ja My Little Pony -leikeistään.


kuva: Pixabay

Jos tunnet epävarmuutta kehittyvästä kehosta tai mielestä, niin mene juttelemaan luotettavalle aikuiselle, kuten terveydenhoitajalle, teini-ikään liittyvistä asioista. Älä pura tunteitasi muita kiusaamalla. Vastaavasti jos koet epävarmuutta muiden kehittymisestä, ole huoleti. Kaikki kehittyvät aikanaan ja sinunkin vuorosi vielä tulee. Yksi murrosiän hienoimpia asioita onkin juuri se, että jokainen on uniikki yksilö! Sinun ei tarvitse olla mitään muuta kuin juuri se ihminen, kuka olet. Jälleen mainitsen, että kaikesta kiusaamisesta täytyy aina kertoa aikuiselle.

Muista, että olet kaunis ja riittävä juuri tuollaisena kuin olet.


~Tukijoukkosi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekojen rintsikoiden osto

Menkkavinkit

Apua, menkat?