Menkkavinkit

Menkat on ärsyttävä vaiva, joka kuitenkin valitettavsti kuuluu jokaisen naisen elämään. On kuitenkin tapoja saada elämä tuntumaan helpommalta menkkojenkin aikaan. 

Lue myös: Apua, menkat?

1. Hätäpakkaus. 

Jos menkkasi ovat alkaneet, tai epäilet niiden alkavan lähiaikoina, kannattaa kantaa aina mukana hätäpakkausta menkkojen varalle. Vaikka kiertosi olisikin säännöllinen, aina voi tulla yllätyksiä vaikka stressin tai flunssaputken takia. Myös sääolojen äkillinen muuttuminen (esim. Suomen talvesta Thaimaan tropiikkiin) voi muuttaa kiertoa.

Hätäpakkaukseen tarvitset:

  • Hienon meikkipussin
Hieno siksi, että se saa sinut alitajuntaisesti paremmalle tuulelle, kuin ruman pussukan katseleminen.
  • Siteitä ja/tai tamponeja
Ei varmaan tarvitse selittää, miksi näitä on hyvä olla :D
  • Varapikkuhousut (rumimmat mitkä omistat)
Rumimmat siksi, että a) sinua ei harmita, että ne ovat hätäpakkauksessa etkä voi käyttää niitä muuten ja b) jos ne tahraantuvat, se ei haittaa niin paljon.
  • Kosteuspyyhkeitä
Menkat voivat olla hyvin sotkuiset. Olo tuntuu paljon raikkaammalta, kun olet vähän putsannut itseäsi, jos et pääse suihkuun juuri silloin kun haluaisit.
  • Kipulääkettä
Jos menkkakivut yllättävät, on hyvä olla mukana pari tablettia tulehduskipulääkettä. Esim. Burana, Ibumax ja muut ibuprofeenia sisältävät tuotteet ovat hyviä. Muista lukea pakkausseloste!
  • Leggingsit/juoksuhousut (mahd. ohuet, etteivät vie niin paljoa tilaa)
Mikä sen kamalampaa kuin yhdistelmä valkoiset farkut+lyhyt paita+menkat=Japanin lippu. Hätätapauksen sattuessa sinulla on varahousut.

kuva: Pixabay

2. Siteen vaihto koulussa

Yleensä koulupäivät ovat sen verran pitkiä, että side on hygieniasyistä hyvä vaihtaa koulussa. Siteen vaihtamista ei tarvitse häpeillä, se on aivan normaali asia. Varsinkaan yläkoulussa oppilaat eivät kiinnitä mitään huomiota siteen rapinoihin, koska kaikki tietävät mistä on kyse. Alakoulussa pienimmät oppilaat eivät välttämättä tiedä, mistä rapina johtuu, joten joskus voi tulla vastaan tilanne, jossa pienempi oppilas kysyy äänen lähdettä. Jos et ole valmis keskustelemaan asiasta sen suuremmin, sano vain että "odota vaan kun kasvat pari vuotta" ja jatka elämääsi.

Yläkoulun epävarmimpina vuosinani kehittelin kuitenkin kaksi hyvää taktiikkaa mahdollisimman huomaamattomaan siteen vaihtoon. Jos olet todella epävarma ja vainoharhainen (niin kuin minä olin :D), voit turvautua näihin yksinkertaisiin tapoihin:

Tapa 1. Laita side pikkuhousuihin jo kotona 
Eli ota mukaan kouluun pikkuhousu+side yhdistelmä, jonka voit vaihtaa koulun vessassa. Sinun täytyy vain ottaa housut ja päällä olleet pikkuhousut siteineen pois, laittaa uudet pikkuhousut+uusi side jalkaan, housut päälle ja menoksi. Huom! Jos et halua vielä koulussa repiä vanhaa sidettä pois vanhoista pikkuhousuista, voit ottaa muovipussin ja laittaa vanhat pikkarit+verisen siteen odottamaan kotiin pääsyä. Muista heti kotiin tultuasi kuitenkin laittaa vanha side roskiin ja pikkarit pyykkiin hajuhaittojen välttämiseksi.

Tapa 2. Avaa side jo kotona
Tätä tapaa käytin monia vuosia säännöllisesti. Suurin rapinahan tulee siteen pakkauksen sivujen avaamisesta, eikö? No, avaa ne jo kotona. Voit myös repäistä siteen jo kertaalleen irti paperistaan ja liimata takaisin, jolloin se irtoaa koulussa vähemmällä äänellä. Siivekkeitä pitävä paperi kannattaa avata kuitenkin vasta koulussa.

Muistutan vielä, että siteen rapinassa ei ole mitään, ei mitään hävettävää. Muutaman vuoden ehdin sitä häpeillä, kunnes löysin ystävän, jonka kanssa pystyin puhumaan ihan kaikesta. Hänen avullaan huomasin, että olen häpeillyt menkkojani ihan naurettavuuteen asti. Ketään ei oikeasti kiinnosta toisten sidepaperien äänet. Jos joku urpo nyt sattuu sinulta kysymään että "Vaihdoitko sä äsken sidettä? :o" niin kerro että kyllä vaihdoit, ja kysy hänen lempi sidemerkkiään, tai muuten osoita, että olet aivan OK asian kanssa.

3. Kolme tapaa helpottaa oloa

Kipulääkkeiden lisäksi on myös muita tapoja helpottaa kramppeja ja muutenkin yleistä olotilaa menkkojen aikana.

Lämpötyyny
Esim. mikrossa lämmitettävä lämpötyyny on erinomainen kramppien lievittämisessä. Lämmitä tyyny mikrossa ja aseta se alavatsan päälle rentouttamaan. Tämä oikeasti toimii! Netistä löytyy myös paljon ohjeita lämpötyynyn tai vastaavan tekemiseen itse, hae vaikka hakusanoilla "diy lämpötyyny". Samaan tarkoitukseen käy vallan mainiosti myös kissa taikka koira. (Tosin älä laita lemmikkiäsi mikroon, se on sopiva jo ilman lämmitystä :D)

Liikunta
Vaikka menkkojen aikana usein vain tekisi mieli mennä peiton alle piiloon ja pysytellä siellä, kannattaa kuitenkin lähteä liikkeelle. En nyt tarkoita mitään teholenkkiä tai rääkkitreeniä, vaan ihan tavallinen kävely auttaa. Jo puolen tunnin rauhallinen kävelylenkki tai vaikka mustikanpoiminta- tai sieniretki näin syksyllä tekee olon puhtaammaksi ja raikkaammaksi. Joogaa suositellaan myös rentouttamaan lihaksia ja mieltä.

Ruokavalio
En varmaankaan ole ainoa, jolla makeanhimo iskee aina menkkojen aikaan? Kuitenkin sen suklaalevyn tilalle kannattaa etsiä jotain parempa syötävää. Terveellinen ruoka voi auttaa paitsi kipuihin, myös vuodon määrä voi vähentyä. Itse syön ihan hurjia määriä hedelmiä ja marjoja menkkojen aikaan. Makeilla mansikoilla makeanhimo lähtee ihan siedettävästi. Jaankin teille lempireseptini menkkojen sietämiseksi.

Menkkasmoothie:

Tähän tarvitset:

  • 1 banaani
  • 2-3dl tuoreita tai pakastemarjoja, itse suosin mustikkaa ja mansikkaa, herukat ja vadelmat sopivat myös mainiosti
  • kourallinen pähkinöitä, käytän yleensä cashewpähkinöitä
  • 1 rkl kaurahiutaleita
  • 1/2dl rasvatonta luonnonjogurttia
  • maitoa tai vettä tekemään haluamasi koostumuksen, itse lisään lorauksen kookosmaitoa
Sekoita tasaiseksi tehosekoittimessa. Voit laittaa loput jääkaappiin myöhemmäksi, tai säilöä pakastimessa pidemmänkin aikaa.


Tsemppiä kaikille menkkojen kanssa elämiseen! Niihin tottuu kyllä, on ihanaa olla nainen.



~Tukijoukkosi







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekojen rintsikoiden osto

Apua, menkat?